Tomt med dolda kostnader

Du surfar runt på internet och trillar plötsligt över den där helt perfekta tomten. På en bergknalle med en vacker utsikt över havet, ser det ut som en dröm. Och priset är även det en dröm i sig.

Hur kan det vara möjligt att en tomt på en bergknalle med utsikt över havet, kan kosta enbart ett par hundra tusen? Du hinner knappt ens läsa klart annonsen innan handen åker till telefonen och du ser dig själv ringa numret till säljaren. Utan mäklare känns det kanske lite udda, men samtidigt tänker du att för det priset är det inte lönt att använda mäklare. Och dessutom är det ju bara en tomt.
Ett par dagar senare står du på din tomt, betald och klar. Du vet också redan vilket hus du ska bygga. Det blir ett kataloghus med totalentreprenad. Dagen efter kontaktar du husföretaget som kommer ut för att titta på din tomt. Ett besök som slutar i stor ånger över att du köpte tomten.

Mer eller mindre kostnader för grundläggning

Det är många som inte tänker på att ta reda på vilka markförhållanden som finns på en tomt. Och kanske inte heller hur det ska lösas gällande vatten, avlopp och el. Om du ska bygga långt ifrån annan bebyggelse så kan det bli en dyr kostnad.
Så är det även om du inte känner till markförhållandena. Utan en grundlig geoteknisk undersökning vet du inte vad som krävs av markarbeten eller om kostnaderna kommer att knäcka din budget totalt.