Byggnormerna som gav grogrund för mögel

Kort tid efter att du flyttat in i ditt nya hus börjar du upptäcka mögel. Först tror du att det är smuts, men sedan inser du att du har ett problem som du endast kan åtgärda genom god ventilation.

Under åren har byggnormerna ändrats en hel del. Det som var godkänt ett år kan några år senare vara ändrat, eller till och med förbjudet. Så är det exempelvis när det gäller allt material som innehåller asbest. Ett ämne som användes flitigt inom byggnation men som idag saneras bort, på grund av sina mycket skadliga egenskaper.
Men det finns även andra tidigare byggnormer som idag har upptäckts vara skadliga. Som när man började bygga täta hus, utan ordentlig ventilation. Något som med tiden visade sig vara en grogrund för mögel, som skadar såväl hus som de boende.

Ta hjälp av proffs

Om du upptäcker att ditt hus har undermåliga ventilationsmöjligheter så är det klokt att anlita en ventilationsfirma. Ett företag som vet vad som krävs för att du och ditt hus ska må bra. Kanske är det nya kanaler som du behöver dra från badrum och kök. Eller så kanske det räcker med att du sätter ventiler i väggar eller fönsterkarmar.
Men hur du än gör så kommer du snabbt märka hur luften inomhus blir bättre och att du slipper fortsätta sanera mögel. Så gå inte och dra för länge på problem med mögel, som kan innebära att du och dina husdjur börjar må dåligt.