Smidigt och effektivt att bygga med takelement

Att använda sig av takelement vid byggandet av stora fastigheter snabbar på byggprocessen och gör den mer kostnadseffektiv. Här kommer några användbara tips.

Utvecklingen inom byggindustrin går framåt i rasande takt. På senare år har man börjat använda sig av något som heter takelement. De har till uppgift att hålla uppe taket men är betydligt snabbare att få på plats än takstolar. Detta eftersom de har en så kallad sandwichkonstruktion som är självbärande och är lätt att montera.

Det innebär att hela byggprocessen går snabbare vilket gör att den även blir mer kostnadseffektiv. Dessutom är takelement betydligt tåligare än klassiska takmaterial och behöver inte underhållas. Det lite speciella materialet påverkas inte alls av fukt vilket gör att mikroorganismer och alger inte får något fäste. På så vis är takelementen också väldigt hållbara vilket också gör dem miljövänliga.

Det vanliga är annars att man använder sig av takstolar av trä. Men dessa är stora och tunga att arbeta med och gör byggprocessen mer komplicerad. Speciellt om det är en högre byggnad man ska uppföra. Det har också visat sig att takstolar av trä ofta får problem med fukt men även skadedjursangrepp. Bygger man med takelement av gedigen plåt slipper man dessa problem.

Bygger du med takelement slipper du att isolera vinden

Takelement passar bra på lite större och högre byggnader som exempelvis gallerior, kontor och andra offentliga byggnader. Men det är viktigt att man väljer högkvalitativa takelement då de har en bärande konstruktion. Då man har sett till att själva takelementets uppbyggnad även är isolerande, slipper man tänka på att isolera innertaket eller vinden. 

Det snabbar på byggprocessen ytterligare och gör att man håller kostnaderna nere. I Sverige är vi i behov av uppvärmning en stor del av året och de välisolerade takelementen hjälper även till att hålla nere energikostnaderna. På så vis bidrar de till ett bättre inomhusklimat samtidigt som de är miljövänliga. 

Takelement har ofta ett högre inköpspris än vanliga takstolar i trä. Men man tjänar snabbt in kostnaden eftersom takelement är mycket enklare att montera då de varken kräver specialtransport eller speciallyft.

Publicerat den
Kategoriserat som Bygg